F RAUW
een universele biografie


2021 - van frau bakker
met & door: daphne de bruin, gabby bakker, jasper le clercq, andreas suntrop
lique van gerven, jaap van der woude, elise de fooij, sabine maertens
fotografie: frank hanswijk


i.s.m. O. (voorheen operadagen rotterdam) & buitenplaats brienenoord


F RAUW, een universele biografie
Na het succesvolle debuut uit 2017 van FRAU BAKKER - In Loving Memory - is nu de tweede voorstelling in de maak.

F RAUW is een theatrale en muzikale gebeurtenis aan de rand van de samenleving op een eiland midden in Rotterdam. In 70 muzikale minuten vloeit een vrouw in vieren, en vloeien vier vrouwen tot een.

In F RAUW laat ik, Gabby Bakker (theatermaker) een aantal van de vrouwen die ik de afgelopen 26 jaar speelde opnieuw aan het woord. De vrouwen hebben hun sporen in mij achtergelaten en zijn een deel van mijn geschiedenis geworden. F RAUW is een veelkoppige universele vrouwelijke biografie en vertelt een verhaal van identiteit, kracht en bewijsdrang. "Je moet geloven in wie je bent, anders besta je niet."  Daarmee zet FRAU BAKKER de lijn voort die met - In Loving Memory - is ingezet, namelijk de ontroerende en vaak onbeholpen grappige uitingsvormen van de mens inzichtelijk maken. F RAUW is een combinatie van een beeldend concert en een theatermonoloog en rust op drie punten:

DE VROUWEN - De leugenaar Anna- de oervrouw Eva- de outcast Els. Ze vormen de structuur van de voorstelling. Er zit een vrouw in de kamer. Ze kijkt in de spiegel. Ze weet niet meer helemaal zeker wie ze is. Ze heeft rollen gespeeld, ja, dat weet ze weer, maar daar waar haar rollen juist beklijven glijdt haar eigen leven langzaam weg. Ze gebruikt haar personages om zichzelf op te dreggen, te reconstrueren, te verrijken. Ja, dit was ze. Dit ís ze. Allemaal, ze is het allemaal. Zijn het geleende herinneringen van andere vrouwen die haar pad hebben gekruist of toch fragmenten van haar eigen leven die ze steeds opnieuw inkleurt? In ijle overpeinzingen en gezongen briefvorm zingzeggen ze hun verhalen en bevragen hun bestaansrecht.

DE VERBEELDING - F RAUW is een ode aan transformeren en geloven dat je bent wie je bent. Op een eiland middenin de grote stad, maar aan de rand van de samenleving wordt een vacüum gecreëerd met taal en muziek.

DE MUZIEK - Alle muziek in F RAUW zal nieuw zijn. Met violist Jasper le Clercq en gitarist Andreas Suntrop geven we elke vrouw haar eigen lijflied.

DOOR WIE: regie, tekst – Daphne de Bruin   I   concept, tekst, spel, zang – Gabby Bakker   I   viool, composities en loops – Jasper le Clercq I   gitaren, composities en loops – Andreas Suntrop   I   licht- en geluidsontwerp + techniek – Jaap van der Woude   I   zakelijke en productionele leiding – Lique van Gerven   I   productie - Elise de Fooij I   marketing – Sabine Maertens   I  overige teksten - Gérard van Kalmthout "Ceasarion, Isabella, Anna", Jannemieke Caspers "Tuigdorp I"

F RAUW komt tot stand i.s.m. Buitenplaats Brienenoord en O. (voorheen Operadagen Rotterdam) en wordt financieel ondersteund door Gemeente Rotterdam, Elise Mathilde Fonds, Rotterdams Vrouwenfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting van Beek en Donner, Stichting Verzameling van Wijngaarden Boot en Cultuurbuur Rotterdam